Online izložba | Damjan Đakov

info@pigmalion.rs
060 81 01 011

Damjan Đakov

Damjan Đakov

Slike

Damjan Đakov


Damjan Đakov je rođen 22. januara 1959. godine u Beogradu (Srbija). Detinjstvo je proveo na Kalvariji u Zemunu. Pohađao je Zemunsku gimnaziju, sa jasno definisanim afinitetom ka slikarstvu. Po upisu Likovne akademije, nakon druge godine, prekida studije zbog služenja vojnog roka. Kako bi izbegao monotoniju vojnog života, radi dva spomenika u Derventi (BiH). Nakon vojske odlazi po prvi put u Italiju, iz koje se vraća zbog nastavka studija. Naredne tri godine studira i aktivno učestvuje u alternativnoj kulturnoj sceni. Završava petu godinu slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Momčila Antonovića.

Početkom osamdesetih godina odlazi u Italiju, gde upoznaje radove savremenih italijanskih umetnika.

U Italiji Đakov razvija osobeni i prepoznatljiv stil. Damjan izvlači svoje stilizacije i pojednostavljenja, inspirisan fresko slikarstvom i ikonama iz srpske tradicije. Taj izraz kombinuje sa modernim izrazom pop kulture i uticajima modernih medija. 1989. godine se susreće sa galeristima Karlom Katelanijem (Carlo Catelani) i Dinom Bunjom (Dino Bugnio) koji počinju da otkupljuju i izlažu njegove slike. Od tada, Đakov izlaže širom Evrope i Italije, po velikim umetničkim sajmovima i u privatnim galerijama.

Nakon mnogo godina bavljenja slikarstvom, jedan odlazak na Cejlon donosi mu neočekivano iskustvo. U srećnom spoju Damjanove kreativnosti, uticaja sredine i novih ideja, nastaje brend Tea Gallery.

Danas Đakov živi između Italije, Srbije i Cejlona, uvek se iznova vraćajući mestima od kojih je mnogo dobio i kojima je mnogo ostavio. I Italijani i Srbi s pravom ga smatraju jednim od svojih najvećih savremenih umetnika. Za jedne Italijan, za druge Srbin ili Cejlonjanin - kritičari i poznavaoci su saglasni - građanin sveta.

Njegovi radovi se nalaze u brojnim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama širom Evrope i sveta.

Kontakt

info@pigmalion.rs

+381 60 81 01 011

Udruženje Pigmalion Tamnjanica
Kućni plac bb
18310 Tamnjanica
Bela Palanka